כבד שומני

מהו כבד שומני?


הכבד השומני שאינו עקב צריכת אלכוהול (NAFLD) מתאפיינת בהצטברות שומן בתאי הכבד (סטאטוזיס) בכמות החורגת מהכמות התקינה (עד 5%). 

האבחון של כבד שומני נעשה ע"י אולטרסאונד של הכבד המגלה את נוכחות השומן בכבד (מעל 30% שומן)

מחלת הכבד השומני היא מחלת הכבד הכרונית הנפוצה ביותר בעולם המערבי ושכיחותה מגיעה ל-15%-30% מכלל האוכלוסייה המערבית. בישראל נמצא ששכיחות המחלה מגיעה ל- 30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת. המחלה מתפתחת בכל הגילאים כולל ילדים ומתבגרים 

ברוב החולים עם מחלת הכבד השומני המחלה לא תתקדם עם השנים ,אך ב-25%- 20% מהמקרים הצטברות השומן בתאי הכבד גורמת עם השנים להיווצרות דלקת כרונית בכבד ויצירת צלקת (Nonalcoholic steatohepatitis).



בשלבים מתקדמים יותר המחלה עשויה להתקדם אצל חלק מהחולים לשחמת הכבד, מצב בו רקמת הכבד מתחלפת ברקמה צלקתית (פיברוזיס) שאיננה מתפקדת. בחלק מהחולים עם שחמת הכבד המחלה עלולה להתקדם לכשל בתפקוד הכבד וצורך בהשתלה ותתכן אף התפתחות של סרטן ראשוני של הכבד.



לעיתים המחלה תלווה בהפרעה באנזימי כבד. חשוב לדעת כי לא נמצא קשר בין חומרת המחלה לרמות האנזימים דרגת הצלקת בכבד וחומרתה מהווה את הגורם העיקרי והבלתי תלוי בהתקדמות מחלת הכבד השומני.

ניתן לקבוע את דרגת ההצטלקות בכבד על ידי שימוש בטכנולוגיה לא פולשנית הנקראת אלסטוגרפיה או פיברוסקאן. טכנולוגיה זאת מתבססת על גלי קול (בדומה לאולטרסאונד) וקצב העברתם ברקמת הכבד המתורגמת הלכה למעשה לדרגת הצלקת בכבד.


רוב מקרי הכבד השומני מהווים חלק מן הסינדרום המטבולי. סינדרום זה מתאפיין על ידי עמידות לאינסולין וכתוצאה סוכרת מסוג 2, השמנה "מרכזית", יתר לחץ דם , הפרעה בפרופיל שומנים

 (רמה גבוהה של טריגלצרדים ונמוכה של HDL). 

יש לשלול שתיית אלכוהול מרובה שגורמת גם היא לכבד שומני.

לעיתים הכבד השומני נגרם כתוצאה מתרופות מסוימות, מחלות מערכתיות, מחלות כבד אחרות כגון הפטיטיס C מחלות מעי דלקתיות.


רוב החולים אינם מרגישים כל תסמין ואינם מודעים למחלה שאותה הם נושאים. לעתים ניתן לחוש עייפות מוגברת או אי נוחות בצידה הימני של הבטן, אך לרוב המחלה לא תלווה בסימנים מזהים כלשהם.


עיקרי הטיפול בכבד שומני מבוסס על שינוי באורחות חיים, הכולל ירידה מתונה במשקל של 7%-10% ממשקל גוף, תזונה דלת פחמימות זמינות, ופעילות גופנית.

בנוסף קיימת חשיבות מרובה לטיפול בגורמי הסיכון שתרמו להתפתחות הכבד השומני, כגון איזון סכרת ורמת השומנים בדם, איזון ילד, על מנת למנוע את התקדמות המחלה ולהפחית את הסיכון לאירועים בכלי הדם במוח ובלב.

עיקרי הטיפול בכבד שומני מבוסס על שינוי באורחות חיים, הכולל ירידה מתונה במשקל של 7%-10% ממשקל גוף, תזונה דלת פחמימות זמינות, ופעילות גופנית.

בנוסף קיימת חשיבות מרובה לטיפול בגורמי הסיכון שתרמו להתפתחות הכבד השומני ,כגון איזון סכרת ורמת השומנים בדם, איזון ילד, על מנת למנוע את התקדמות המחלה ולהפחית את הסיכון לאירועים בכלי הדם במוח ובלב.

כבד שומני הינה אחת מהסיבות המובילות להפניה למעקב במסגרת מרפאת כבד. לעיתים, מדובר במחלה קלה אשר דורשת מעקב בלבד וטיפול מניעתי ולעיתים מדובר במחלה מתקדמת הדורשת אבחון מתקדם וטיפול. במסגרת שנות נסיוני ברפואת הכבד עקבתי וטיפלתי באינספור מטופלים עם כבד שומני. יחד נתחיל תהליך סדור של בירור ונתפור לך את התכנית המתאימה למעקב.

מעקב וטיפול

בכבד שומני

במסגרת מרפאתי:

קבלת בשורה על כבד שומני עלולה להיות מלחיצה, וליצור תחושת חוסר וודאות. יחד עם זאת לי ברור מאוד מהם הצעדים הבאים שעלינו לעשות יחד כדי להתחיל עמך בבירור. אני מזמינה אותך להשאיר את פרטיך כאן באתר, או ליצור עימי קשר טלפוני, ונתראה בקרוב בתור במרפאתי בכדי להתחיל להכניס סדר בתוך אי-הוודאות.

אובחנתי כסובל/ת

מכבד שומני,

מה עלי לעשות?

סובל/ת  מכבד שומני?

מלא/י פרטים לקביעת תור עוד היום